Više od 400 eksperata iz oblasti finansija i menadžmenta okupiće se da bi razmenilo iskustva i znanja o kontrolingu – novom načinu analize poslovanja koji omogućava menadžerima da donose kvalitetnije odluke.

Međunarodno udruženje kontrolera ICV (International Controlling Association) organizovaće 20. maja u Beogradu najveći regionalni skup iz oblasti kontrolinga u jugoistočnoj Evropi na kojem će se okupiti više od 400 eksperata iz oblasti finansija i menadžmenta, rukovodilaca najvećih privatnih, državnih i internacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji. Na kongresu će biti čak 23 govornika i panelista. Kompaniju GoPro će predstavljati Slobodan Đurić, Microsoft Dynamics NAV konsultant koji će govoriti o praktičnoj primeni Business Intelligence alata kompanije GoPro u unapređenju poslovanja klijenata.

Kontroling je nemačka filozofija ostvarivanja ciljeva. To je nov način analize poslovanja kompanije, koji omogućava menadžerima da donose kvalitetnije odluke. Nastao je u Nemačkoj i smatra se jednim od osnova superiornosti nemačkih kompanija. Od 2011.godine kontroling su počele koriste i velike kompanije koje posluju u Srbiji, pa je i u našoj zemlji počelo da se stvara jezgro ljudi koji nose titulu kontrolera, osobe od čijih procena i analiza često zavisi budućnost čitavih projekata, proizvoda, otvaranje ili zatvaranje radnih mesta.

GoPro Business Intelligence (BI) rešenje donosi napredne sisteme izveštavanja i analize podataka, sa ciljem da se ostvari nova vrednost i unaprede performasne poslovanja kompanija. Ovaj neizostavni alat je u širokoj upotrebi kod razičitih kompanija i njihovih kontroling odeljenja, sa ciljem da pomogne u razumevanju trendova u postojećem biznisu.

Na ovom skupu pod nazivom „4. ICV Kongres kontrolera – Kontroler za 21. vek “ biće predstavljena iskustva i primene kontrolinga u Srbiji, okruženju i svetu. Kontroleri se mogu opisati i kao „navigatori“ i „suvozači“ menadžera. Veština dobrog kontrolera ogleda se u tome da u moru informacija „izvuče“ one najvažnije na osnovu kojih se mogu doneti najbolje poslovne odluke, a upravo im u tome pomaže GoPro Business Intelligence (BI). Baratanje svim tim podacima zahteva posebno znanje, pa su danas iskusni kontroleri jedno od najtraženijih zanimanja u kompanijama.

Udruženje kontrolera ICV samo u Nemačkoj ima više od 8.000 članova, a u Srbiji više od 250. Kontroleri su obično stručnjaci sa titulom diplomiranih ekonomista, njihova prosečna starost je 35 godina a u čak 66 posto slučajeva su žene.