Kada su prioriteti u pitanju, Microsoft je svima jasno stavio do znanja da želi da približi veštačku inteligenciju što širem krugu korisnika. Microsoft 365 Copilot jedan je od mnogih AI proizvoda na kojima trenutno ova kompanija radi. Iako je najavljen još u martu, očekuje se da će konačno biti dostupan široj publici krajem godine. Po svemu sudeći Microsoft 365 Copilot je i te kako vredan čekanja.

Ukratko, Copilot se može posmatrati kao daleko moćnija i naprednija verzija Microsoft-ovog originalnog pomoćnika Clippy-a, ali za razliku od njega, Copilot koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao korisnicima sa dokumentima, tabelama i prezentacijama.

Ovo je sažet pregled onoga što Copilot donosi nekim od 365 proizvoda:

Outlook – Microsoft tvrdi da Vam Copilot može pomoći da upravljate inboksom daleko efikasnije, toliko da Vam za to više neće biti potrebni sati, već minuti.

Excel – Sudeći po dostupnim video materijalima, možete zamoliti Copilot-a da analizira podatke u tabelama kako bi pronašao trendove i kreirano vizuelizaciju tih podataka.

PowerPoint – Po prvi put ćete moći da napravite prezentaciju pomoću prompt-ova. Na primer, korisnici mogu napraviti ceo slideshow tako što će uneti detalje u odgovarajuća polja.

Word – Ovaj moćan alat će u potpunosti iskoristiti Copilot-ove GPT-4 korene. Microsoft kaže da ćete moći da napravite prve draftove pomoću komandi, što Vam može pomoću da uštedite sate i sate. Korisnici će moći da prihvate draftove, izmene ih i još mnogo toga.

Power Platform – Napravite poslovna rešenja tako što ćete definisati aplikaciju u Power Apps-u na prirodnom jeziku ili opisati tok rada kako biste ga implementirati u Power Automate-u.

Microsoft takođe planira da lansira Copilot u formi biznis četa, koji radi širom palete 365 aplikacija.

Ali to nije sve, Microsoft je implementirao veštačku inteligenciju i u svoje ERP rešenje. Na GoPro Partner Summit-u, održanom 14.9.2023. u hotelu Moxy, Damir Barjaktarević (GoPro, Delivery Director) je u svojoj prezentaciji pokazao neke od mogućnosti primene AI-a u okviru Microsoft Dynamics 365 Business Central-a.

Microsoft konstantno investira u razvoj Copilot-a, proširujući njegove mogućnosti i integraciju sa ostalim Microsoft 365 aplikacijama. Kako veštačka inteligencija nastavlja da napreduje, možemo očekivati da Copilot postane još inteligentniji i proaktivniji, omogućavajući korisnicima da postignu daleko više za kraće vreme.

Ne sumnjamo da Microsoft Copilot čeka svetla budućnost i da svi Microsoft 365 korisnici željno iščekuju da iskuse pune mogućnosti koje on pruža.