U današnjem poslovnom okruženju, efikasno upravljanje skladištem postalo je ključno za uspeh. Kako se kompanije trude da zadovolje rastuće zahteve kupaca i pojednostave poslovanje, shvataju da je usvajanje novih tehnologija jedini siguran put. Jedna od tih tehnologija koje pomažu biznisima da reše mnoge poslovne prepreke je WMS.

WMS (Warehouse Management System – Sistem za upravljanje skladištem) je rešenje koje se već godinama koristi u maloprodajnoj i proizvodnoj industriji za praćenje svih materijala i robe koja dolazi u skladište i napušta ga. Najprostije rečeno, WMS predstavlja fleksibilno rešenje koje pomaže pri optimizaciji efikasnosti svih skladišnih procesa.

U ovom tekstu istražićemo 5 ključnih prednosti implementiranja WMS rešenja.

Upravljanje zalihama u realnom vremenu

Većina WMS rešenja poseduje mogućnost praćenja zaliha u realnom vremenu, što pomaže zaposlenima da znaju šta sve imaju na zalihama i gde se nalazi. Na taj način, postoji manja verovatnoća da će kompanija biti zatečena u slučaju da artikal više ne bude na stanju. Zaposleni će na vreme videti da je potrebno napraviti novu porudžbinu i na taj način izbeći neprijatne situacije.

Ušteda prostora i smanjenje troškova

Kada predmeti počnu da prerastaju svoju lokaciju i sprečavaju normalan prolazak robe kroz skladište, kompanije misle da je vreme da se presele u veće skladište. Međutim, selidba je skupa i ceo proces može ostaviti trag na prodaju i zadovoljstvo kupaca. Primenom najboljih praksi upravljanja skladištem, kompanije mogu da povećaju kapacitet svog skladišta bez potrebe za preseljenjem. WMS će optimizovati lokacije artikala i pojednostavi tokove rada kako bi omogućio da roba nesmetano cirkuliše kroz skladište.

Poboljšana tačnost porudžbina

WMS rešenje takođe može pomoću u poboljšanju tačnosti porudžbine. Ukoliko znate šta imate na zalihama u realnom vremenu, postoji manja verovatnoća da ćete napraviti grešku kao što je prodaja proizvoda koji trenutno nije na zalihama. WMS koji pomaže u ispunjavanju porudžbina smanjuje rizik od grešaka kao što je mešanje porudžbina (kada jedan kupac dobije proizvod koji je drugi kupac poručio).

Optimizacija lanca nabavke

Lanac nabavke može da funkcioniše onoliko brzo, precizno i efikasno koliko mu dozvoljavaju skladišni procesi. WMS igra bitnu ulogu u upravljanju lancima nabavke tako što kontroliše procese realizovanja porudžbine, od prijema sirovine do dostavljanja gotovog proizvoda.

Na primer, ukoliko prijem robe nije izvršen na adekvatan način, ili se ona izgubi u samom skladištu, lanac nabavke se veoma lako može usporiti ili potpuno poremetiti. Sistem za upravljanje skladištem omogućava kompanijama da preuzmu kontrolu, eliminišu ručne procese i tokove magacinskih operacija sa brzim, tačnim ispunjenjem plana.

Unapređenje usluge

Održavanje zadovoljstva klijenata je osnova svakog uspešnog poslovanja. WMS rešenje doprinosi poboljšanju korisničkog iskustva, omogućavajući precizno ispunjenje porudžbina i blagovremenu isporuku. Kada imate sve informacije o zalihama, možete obećati precizne datume isporuke, sniziti vreme za procesuiranje porudžbine i smanjiti greške prilikom dostave.

Koje je pravo WMS rešenje za Vas?

Da li ste u potrazi za WMS-om? Inovativno rešenje kao što je Insight Works može unaprediti Vaše skladište, bez obzira na njegovu veličinu i potrebe. Insight Works će Vam pomoći da poboljšate realizovanje porudžbina, povećate vidljivost zaliha i održite precizne i tačne podatke o skladištu koje možete ažurirati pomoću mobilnih uređaja i još mnogo toga.