GoPro je bio sponzor i organizator 34. ICV Srbija sastanka održanog 22.12.2017. u hotelu IN.

Tema sastanka bila je – „BUSINESS INTELLIGENCE U PRAKSI”, a sastanku je prisustvovalo preko 100 controllera.

Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd. U samom uvodu naglasio je važnost upravljanja podacima u savremenom poslovanju, brzih analiza i potrebnom vremenu da dođemo do informacija koje su nam potrebne za analiziranje trendova poslovanja.

Miloš Pucarević (Business development manager, GoPro) je ukratko predstavio GoPro kompaniju i oblasti poslovanja. GoPro čini tim od 50 vrhunskih IT profesionalaca koji svakodnevno rade na implementaciji informacionih sistema u kompanijama širom Srbije i regiona. Miloš je podsetio goste da je kompanija GoPro sertifikovani Microsoftov partner za Microsoft Dynamics NAV (Navision) poslovno rešenje koje nudi malim i srednjim firmama moćno, a istovremeno povoljno rešenje koje može biti posebno i fleksibilno prilagođeno potrebama firme i koje će se razvijati zajedno sa njom.

Bojan Prerad (Technology Solutions Professional – Data platform and AI, Microsoft) iz kompanije Microsoft je predstavio Power BI alat koje Microsoft ima u oblasti analize podataka. Prisutnima je izneo benefite koji se dobijaju korišćenjem ovih rešenja i izneo tvrdnju da će u budućnosti poslovanje bez alata koji brzo analiziraju podatke biti nezamislivo zbog brzine promena u savremenom poslovanju.

Nakon toga, Predrag Ilić (Business Intelligence Team Leader, GoPro) upoznao je prisutne sa teoretskim delom funkcionisanja BI alata i rekao da više ne postoji sukob između izveštavanja i poslovne inteligencije već da izveštavanje postaje znatno lakše uz poslovnu inteligenciju. Ono što se može očekivati od jednog BI sistema je:

  • evaluacija podataka
  • detaljna analiza podataka
  • praćenje trendova
  • bolje poslovno odlučivanje
  • samostalno izveštavanje
  • praćenje KPI performansi
  • prognoze i predviđanja u cilju boljeg planiranja

Jelena Krstić (Finance Accounting Manager, Mogyi) je kroz praktične primere Power BI rešenja koje je implementirala kompanija GoPro, pokazala šta sve u kratkom vremenu može da se uradi i koje sve izveštaje je moguće prikazati bez korišćenja suvišnih excell tabela i mnogobrojnih fajlova. Ona nam je otkrila da je sve izveštaje i informacije moguće koristiti i na telefonu putem aplikacije koja je vrlo pregledna i detaljno prikazuje stvari.

Informaciju koju je kompanija Mogyi potvrdila i podelila sa gostima je da su se prihodi kompanije povećali 15% od uvođenja Power BI sistema.

 

Jelena Milićević (Financial Manager, PKC Group) je kroz praktične primere predstavila na koji način je njoj BI alat implementiran od strane GoProa olakšao i unapredio poslovanje. Prisutnima je pokazala kako iz BI alata mogu da na jedan klik dobiju izveštaj u excellu kao i da je svaki izveštaj moguće formatirati tako da se iz njega izvuku samo stavke koje su potrebne u tom trenutku.

CEO kompanije GoPro, Damir Barjaktarević, zahvalio se svima na prisustvu i aktivnom učestvovanju. Prisutne je pozvao da prisustvuju koktelu koji je usledio i tako sumiraju utiske sa sastanka.