Ušli smo u novu eru veštačke inteligencije. Microsoft Copilot je stigao, ali da li ste spremni za njega? Ovaj inovativan dodatak kombinuje moć velikih jezičkih modela (Large language model – LLM) sa popularnim Microsoft 365 aplikacijama, omogućavajući korisnicima da postignu više za manje vremena.

Kako bismo uspešno primenili ovu tehnologiju u okviru poslovanja prvo je moramo proučiti i shvatiti njene mogućnosti.

Šta je Microsoft Copilot?

Copilot se može posmatrati kao daleko moćnija i naprednija verzija Microsoft-ovog originalnog pomoćnika Clippy-a, ali za razliku od njega, Copilot koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao korisnicima sa dokumentima, tabelama i prezentacijama. Nove funkcije, koje su izgrađene na istoj tehnologiji kao i ChatGPT, su daleko moćnije od svog prethodnika. Možete ga zamoliti da analizira podatke u Excel tabelama, zadati mu komande za pravljenje PowerPoint prezentacije i još mnogo toga.

Sada kada znamo šta je Microsoft Copilot, potrebno je da proverimo da li imamo sve što nam je potrebno za implementaciju.

Koji su preduslovi za implementaciju?

Pre nego što pokrenemo implementaciju, važno je da ispunimo tehničke uslove:

1. Microsoft 365: Uverite se da vaša kompanija ima aktivnu pretplatu na Microsoft 365, jer je Copilot dizajniran da se integriše se Microsoft 365 aplikacijama, kao što su Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Teams.

2. Kompatibilnost sistema: Proverite da li su hardver i softver koji trenutno koristite kompatibilni sa Microsoft Copilot zahtevima. Ovaj korak može uključiti ažuriranje operativnog sistema ili Microsoft 365 aplikacija, kao i nadogradnju komponenti i memorije.

3. Mrežna i sigurnosna konfiguracija: Postarajte se da vaša mrežna infrastruktura može da podrži Copilot.

Kada smo sigurni da su svi preduslovi ispunjeni, moramo detaljno planirati naredne korake.

Važno je da ne komplikujete na početku

Preporučeno je da kompanije počnu da koriste Copilot u malim dozama, sve dok se zaposleni ne upoznaju sa svim onim što nudi. Evo kako možete početi:

1. Napravite plan i uočite potrebe: Počnite tako što ćete pronaći specifične situacije u kojima bi Microsoft Copilot bio od pomoći. Identifikujte odeljenja ili uloge u okviru kompanije kojima bi Copilot najviše pomogao.

2. Testirajte na malom projektu: Onda kada ste dobili konačnu ideju o primeni Copilot-a, napravite mali tim, započnite testiranje i prikupljajte povratne informacije.

3. Trening i podrška: Pružite trening krajnjim korisnicima, naučite ih kako se Copilot koristi i pomozite im sa svim pitanjima.

4. Pokrenite širu primenu: Onda kada budete zadovoljni rezultatima, a zaposleni imaju dovoljno znanja i iskustva, vreme je da pustite Copilot u primenu širom kompanije.

5. Pratite rezultate: Ovaj korak će vam pomoći da shvatite uticaj koji Copilot ima na vaše poslovanje. Prikupljajte povratne informacije od zaposlenih i pravite izmene ukoliko bude bilo potrebe.

Budite na korak ispred konkurencije pomoću Microsoft Copilot-a

Uvođenje Microsoft Copilot-a i korišćenje veštačke inteligencije predstavljaju ključni korak ka modernizaciji poslovanja i postizanju konkurentske prednosti. Sveprisutna digitalizacija i ubrzan tempo poslovnog okruženja zahtevaju inovativne alate koji mogu unaprediti produktivnost i efikasnost. U tom kontekstu, Copilot se izdvaja kao moćan saveznik, kombinujući snagu jezičkih modela sa praktičnim aplikacijama u Microsoft 365 paketu.