U subotu 07.05.2016. godine održana je tradicionalna tehnička konferencija TARABICA u organizaciji Microsoft zajednice u Srbiji.

Sadržaj konferencije je fokusiran na iskustvo iz svakodnevnog poslovanja najeminentnijih predavača koji pokrivaju različite tehnologije i oblasti znanja, sa prikazom praktičnih rešenja. Samo neke od pokrivenih sfera: Windows, .NET, Windows 10 apps, SQL Server, ALM, Exchange, Dynamics, Game Development, SharePoint, Windows Phone Apps, Web…

Među istaknutim predavačima, svoje predstavnike je imala i kompanija GoPro.

Goran Milanov, GoPro Businses Intelligence team leader

Jedan od osnivača konferencije i MVP za Microsoft SQL Server, Goran Milanov (http://goranmilanov.rs/), lider tima za Business Intelligence u kompaniji GoPro, držao je predavanje na temu SQL Server 2016 Query Store. Slušaocima je predstavljeno na koji način u SQL Server 2016, Query Store omogućava automatsko snimanje upita nad podacima, planova i statistika da bi se imao istorijski uvid u performanse upita i daje izbor optimalnog query plana i performansi konkretnog upita.
Gospodin Milanov je održao predavanje i na temu Upravljanje timovima. Kako formirati timove, kako upravljati njima, na šta obratiti pažnju, koji su problemi i kako ih rešavati su samo neka od pitanja koje su vezana za timove i upravljanje njima a na koja je ova sesija dala odgovore posetiocima konferencije.

Olgica Aleksić, GoPro Microsoft Dynamics NAV developer

Olgica Aleksić, Microsoft Dynamics NAV developer u kompaniji GoPro je uz asistenciju direktora kompanije Damira Barjaktarevića, održala zanimljivo predavanje na temu Test Automation NAV 2016. Obrađeno je Automatsko testiranje, koje ne predstavlja nov pojam u razvoju softvera, ali u NAV-u 2016 donosi nove alate i opcije koje olakšavaju pisanje testova. Dati su odgovori na pitanja kao što je Kako iskoristiti 15000 testova koje je Microsoft razvio za svoje potrebe, u svrhu održavanja pravilnog funkcionisanja baze i kao role model za razvoj svojih testova od nule? Poslata je jasna poruka da je potrebno zameniti delimično, ili u potpunosti, monotono ručno testiranje sa automatskim testovima, ali i osigurajti se da novim funkcionalnostima nisu narušile stare.

Nakon konferencije je upriličeno prijatno druženje i dalja razmena iskustava među učesnicima i posetiocima, uz izraženo veliko zadovoljstvo uspešnošću održanih predavanja, sa zajedničkom idejom da se sa tradicijom nastavi i sledeće godine organizuje jednako kvalitetan događaj.