ERP rešenja na prvi pogled možda izgledaju kao običan poslovni alat, ali da li ste znali da imaju bogatu istoriju koja datira iz 60-ih godina prošlog veka? Ili da neke od najvećih kompanija na svetu koriste ERP rešenja za upravljanje celokupnog poslovanja? U ovom tekstu pozabavićemo se sa nekim od najzanimljivijih i najinteresantnijih činjenica o ERP rešenjima.

Od evolucije ERP rešenja do načina na koji se danas koriste u raznim industrijama, ovaj tekst pružiće Vam novu perspektivu o tehnologiji koja omogućava biznisima da rastu. Bez obzira da li ste iskusni ERP profesionalac ili samo zainteresovani za ovu temu, sigurno ćete naučiti nešto što niste znali.

Kada je nastao ERP?

Pojam „ERP“ prvi put je korišćen 90-ih godina prošlog veka od strane Gartner Group-a, ali ERP rešenja vuku korene iz proizvođačke industrije koji datiraju iz 60-ih godina prošlog veka. U tom vremenu, proizvođači su bili u potraci za boljim načinom upravljanja, praćenja i kontrolisanja zaliha. Jednostavna softverska rešenja, poznatija kao MRP (Material Requirements Planning) su stvorena kao rešenje za sve te probleme.  Ova rešenja su pomogla proizvođačima da prate zalihe, usklade bilans, a takođe su sadržala i veoma jednostavne funkcije proizvodnje, nabavke i isporuke.

U narednim godinama sve više proizvođača počelo je da usvaja MRP, a samim tim su i rešenja postajala sve naprednija. Devetesetih godina 20. veka prva, „prava“ ERP rešenja počela su da se koriste. Ova rešenja posedovala su napredne funkcije koje su prevazišle osnovno upravljanje zalihama i proizvodnim procesima i počela su da povezuju različita odeljenja kao što su računovodstvo, finansije i prodaju u jednu celinu. Tadašnji ERP postavio je temelje za rešenja koja su nama danas dostupna.

Koliko je zapravo veliko ERP tržište?

Prema istraživanju koje je objavio Grand View Research, vrednost globalnog tržišta procenjeno je na $54.76 milijardi u 2022. i očekuje se godišnji rast od 11% od 2023. do 2030. godine. Pandemija COVID, izazvala je ogromnu potražnju za rešenjima koja pomažu pri smanjivanju operativnih troškova, automatizaciji poslovnih procesa, poboljšanju produktivnosti i boljem donošenju odluka. Povećana potražnja za cloud rešenjima od strane malih i srednjih firmi jedan je od glavnih pokretača za rast tržišta.

Na koji način ERP povećava produktivnost?

Iako svako od nas svakodnevno ima isti broj sati na raspolaganju, neki preduzetnici uspevaju daleko više da postignu u toku dana u odnosu na druge, ali kako? Tajna je u automatizaciji uz pomoć koje možete uštedeti i po nekoliko dana na godišnjem nivou. Sada svako može automatizovati poslovne procese i još mnogo toga, kako bi se fokusirali na zadatke koji donose najveću vrednost kompaniji.

Niste sigurni koje ERP rešenje je za Vas?

Microsoft Dynamics 365 Business Central donosi najsavremenije tehnologije u upravljanju poslovnim procesima, omogućavajući kompanijama da se fokusiraju na svoje poslovanje i rast. Moderan alat koji predstavlja deo Dynamics porodice poslovnih aplikacija, potpuno integrisan u Microsoft ekosistem olakšava obavljanje svakodnevnih zadataka, uz napredne mogućnosti planiranja i predviđanja poslovnih promena.

Javite nam se da Vam pomognemo da radite još bolje!